Bedroomstories

In 2015 deed ik mee aan een fotowedstrijd, georganiseerd door Save the Children. Na een selectiemiddag werd ik uitgekozen om mee te gaan op één van hun reizen naar een Afrikaans land. Onder begeleiding van fotograaf Chris de Bode en communicatiemedewerker Sabine Copinga ging ik vervolgens begin 2017 op reis naar Mozambique. Om te kunnen begrijpen hoe de mensen in Mozambique leven, wilde ik heel dichtbij komen. De meest intieme setting in het huis is de slaapkamer. Vaak deelden ze een kamer met broers/zussen of andere familieleden vanwege ruimtegebrek. Sommigen hadden een matras, anderen alleen een matje met wat kleden op de betonnenvloer. 


Albertina (14 jr) slaapt samen met haar twee tantes onder deze klamboe. Ze hebben geen matras, alleen een rieten matje en wat kleden. Haar moeder overleed toen ze 7 jaar was, haar vader woont en werkt in de stad en dus is ze op haar grootouders aangewezen. Na schooltijd helpt ze in het huishouden en zorgt ze voor haar zusjes.Wanneer je binnenkomt in het huis van Isabelle (36 jr), is het eerste wat je ziet haar bed. Hier slaapt ze samen met haar man en kind van anderhalf. De slaapkamer hiernaast heeft geen ramen, omdat er gewoonweg geen geld voor is. Haar andere vier kinderen slapen hier, omdat de derde kamer lekkage heeft.
Voor deze foto liep ik met Jolinda (17 jr) en haar kindje mee naar haar huisje, dat niet veel groter was dan mijn eigen slaapkamer. Door een klein raampje komt wat licht naar binnen. De rest van de ruimte blijft verhuld in duisternis. Ze slapen hier met zijn drieën.


Dit doorgezakte matras wordt gebruikt door Marian (28), haar man en kind. We volgden haar naar huis nadat ze haar dochter Joana (1,5 jaar) naar de kliniek had gebracht voor ernstige ondervoeding. 


Elsa (7 yrs) in her room which she shares with her siblings.Lees meer over mijn ervaringen en bekijk meer foto’s:

︎ blogs over mijn reis naar Mozambique


In opdracht van Save the Children.