Schuldig landschap


Schuldig landschap, die uitdrukking is in de jaren zeventig door Armando geïntroduceerd ter aanduiding van een (lieflijk of fraai ogend) landschap waar zich in het verleden niettemin vreselijke gebeurtenissen hebben voltrokken. Een schuldig landschap zou je dus kunnen typeren als een landschap dat het verleden met zich meetorst. (Bron: Taalbank)

Zie hier een onderdeel van mijn visuele project ‘Schuldig landschap’, in progress 2020-heden. Om de dood van mijn goede vriend te kunnen verwerken heb ik mezelf in dit project gestort. Ik probeer te onderzoeken hoe ‘herinneringen’ worden opgeslagen in de natuur op een bepaalde plek. Met als einddoel een expeditie naar het afgelegen gebied waar hij door een lawine aan zijn verwondingen overleed. Daar, op 3000m hoogte, in de besneeuwde Oostenrijkse bergen wil ik (analoge) foto’s maken en (micro)biologisch (bewijs)materiaal verzamelen. Voor dit project heb ik mezelf enigszins verdiept in de wereld van de analoge fotografie, met name de pinhole. Pinhole: de basis van fotografie, zonder lens die tussen jou en het object zit, maar een klein gaatje, ter grootte van een speldenprikje, waar licht doorheen komt. Het was even diep graven in mijn middelbare-school-herinneringen om deze natuur- en scheikundige processen weer op te rakelen en te kunnen begrijpen. Met de hulp van Jilles de Man heb ik inmiddels drie pinholecamera’s gebouwd. Ondertussen ben ik bezig met een vierde.

Uiteindelijk wil ik een symbiose creëren tussen het wetenschappelijke objectieve component; het verzamelde natuurlijk materiaal en het gevoelsmatige subjectieve component; mijn eigen gevoel/ervaringen/perspectief die in de analoge foto zitten. Om deze twee componenten letterlijk samen te voegen, maak ik pinholefoto’s in glazen petrischalen en kweek ik hier de verzamelde microben in op. 


schul·dig (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
[1] verplicht te betalen: hoeveel bent u hem nog schuldig?
[2] verplicht, gehouden tot: iem. gehoorzaamheid schuldig zijn
[3] de schuld dragend; = strafbaar: zich aan iets schuldig maken


land·schap (het; o; meervoud: landschappen) 
[1] de omgeving zoals de mens die waarneemt: een heuvelachtig landschap
[2] schilderij van een landschap

Schimmels

Titel: 20201130_petri_pinhole3_001
Belichtingstijd: 1 uur
Medium: gelatine en foto-emulsie
in glazen petrischaal
Camera: pinhole 3

De foto is een experiment, gemaakt in een glazen petrischaal met mijn derde pinholecamera. Op die plek fotografeerde ik hem zo’n vijf jaar geleden voor het laatst. Nu liep ik daar een uur peinzend rond, terwijl ik paddenstoelen verzamelde en de foto werd belicht. De rode stippen geven de plek aan waar de sample is genomen. In mijn volgende stap wil ik proberen om de schimmels op te kweken in dit petrischaaltje. Gedurende dit proces, van idee naar werkelijkheid, gaan er dingen ‘fout’, die soms ineens een verrassend nieuw inzicht kunnen bieden. Het resultaat staat van tevoren nog niet vast.